Właśnie rozpoczął się najsmaczniejszy sezon w roku. Na straganach i w sklepach kuszą pomarańczowo-czerwone brzoskwinie o aromatycznym zapachu i soczystym smaku. Czy wiesz, że owoce te dostarczają organizmowi mnóstwo substancji odżywczych? Poznaj zalety spożywania brzoskwiń.

 

Brzoskwinie są skarbnicą substancji odżywczych, zawierają błonnik pokarmowy, witaminy A, C, E, niacynę oraz minerały takie jak miedź, potas, fosfor i mangan.

 

Wzmacniają zęby i kości

Brzoskwinie są cennym źródłem fosforu, który wraz z innymi minerałami wzmacnia kości i zęby. Minerały te przeciwdziałają występowaniu niektórych chorób kości takim jak odwapnienie, które mogą prowadzić do osteoporozy. Fosfor w połączeniu z wapniem i witaminą C odgrywają ważną rolę dla zachowania zdrowia kości i zębów.

 

Korzystnie wpływają na układ odpornościowy
Znajdujące się w nich antyoksydanty są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Cynk i witamina C aktywizują wytwarzanie kolagenu, a w efekcie gojenie ran. Wykazują silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalczają infekcje.

 

Odmładzają organizmie

Cynk nie tylko odmładza organizm, ale również zwiększa poziom testosteronu u mężczyzn. Jedzenie brzoskwiń lub stosowanie ich jako naturalny kosmetyk reguluje nawilżenie skóry. Olej z brzoskwini jest częstym składnikiem kosmetyków o działaniu nawilżającym oraz pielęgnacyjnym. Ponadto pozytywnie wpływa na skórę głowy i zmniejsza wypadanie włosów.

 

2

 

Brzoskwinie to aromatyczna i soczysta przekąska. Nawilżają organizm, dostarczają witamin A i C, błonnika, potasu i cynku. Lubisz jadać te pyszne pomarańczowo-czerwone owoce?