Zmiana pór roku wiąże się często również ze zmianami w diecie. Po cięższych i bardziej kalorycznych potrawach, które jadaliśmy zimą, wiosną swoje codzienne menu wypełniamy warzywami i owocami.
Aby dostarczyć organizmowi skoncentrowaną dawkę witamin i minerałów warto wiosną wzbogacić swoje posiłki o sezonowe warzywa i owoce:
- Karczochy – można je podawać ugotowane i polane masłem czosnkowym albo jako dodatek do makaronu, sałatki czy pizzy.
- Szparagi – grillowane lub gotowane na parze – wystarczy posypać solą, by zyskać prosty dodatek do obiadu lub kolacji.
- Marchewki – w surówce czy sałatce mogą stanowić świetne danie na śniadanie, podwieczorek lub obiad. Doskonale smakują na surowo, gotowane i polane masłem z bułką tartą albo w sosach czy zupach.
- Młode ziemniaki są bardzo pyszne. Wystarczy je upiec lub ugotować i podawać z masłem i solą.
- Rabarbar doskonale smakuje na surowo zanurzony w cukrze, w kompocie lub jako dodatek do ciast i deserów.
- Szpinak – dostarcza żelaza i składników odżywczych. Świetnie smakuje w sałatkach, jako dodatek do makaronów czy mięs.
- Truskawki – to pyszne i soczyste owoce, które są przyjemną oznaką wiosny. Można je spożywać na surowo, w koktajlach, w ciastach, kompotach czy deserach.
- Awokado jest skarbnicą NNKT i można z niego przygotować pyszne pasty do chleba.
Warto sięgać także po szczypiorek, koperek, natkę pietruszki czy szałwię i tymi ziołami przyprawiać wiosenne sałatki i potrawy. Najlepiej wybierać szeroką paletę barw i komponować z nich codzienne posiłki.
Wiosna to idealny czas na zmiany. Przyroda budzi się do życia, wszystko wokół rozkwita, więc i nam przybywa energii do wprowadzenia zmian w swojej diecie. Owoce i warzywa są niezbędne w zdrowym menu , jednak aby czuć się w pełni zdrowo, musimy pamiętać o aktywności fizycznej. Ruch na świeżym powietrzu jest chyba najlepszym sposobem na rozpoczęcie aktywnego i zdrowego trybu życia. Poza tym nie można zapominać o nawadnianiu organizmu. Wszystkie te zabiegi pomogą nam w utrzymaniu zdrowia, a przecież „w zdrowym ciele zdrowy duch!” 🙂
Wiosną zawsze dostaję więcej energii do działania. W moim przypadku to najlepszy czas na zmiany. Po leniwe zimie czas wziąć się za siebie. Owoce i warzywa codziennie goszczą w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie śniadania bez świeżego szczypiorku, a podwieczorku bez owocowej sałatki. Wiosną na talerzu powinno być kolorowo i przede wszystkim zdrowo. Im lepiej się odżywiamy, tym lepiej się czujemy.
Staram się dbać o odpowiednią dietę przez cały rok, ale różnie z tym bywa. Pierwsze wiosenne słońce sprawia, że dostaję więcej pozytywnego nastawienia. Warzywa i owoce królują na moim talerzu. Wtedy jakoś łatwiej odmawiam sobie ciężkich, smażonych potraw i słodkich przekąsek. Na moich grządkach i w ogrodzie można znaleźć różnokolorowe przysmaki. Smakują one sto razy lepiej niż te kupione w sklepie czy na targu, bo sama je pielegnuję i patrzę jak dojrzewają. Byłoby grzechem nie wprowadzać tych dobroci do swojej diety. Każde warzywo i każdy owoc oferuje nam mnóstwo witamin i cennych wartości. Warto z tego korzystać jak najczęściej.