Zmiana pór roku wiąże się często również ze zmianami w diecie. Po cięższych i bardziej kalorycznych potrawach, które jadaliśmy zimą, wiosną swoje codzienne menu wypełniamy warzywami i owocami.

 

Aby dostarczyć organizmowi skoncentrowaną dawkę witamin i minerałów warto wiosną wzbogacić swoje posiłki o sezonowe warzywa i owoce:

  • Karczochy – można je podawać ugotowane i polane masłem czosnkowym albo jako dodatek do makaronu, sałatki czy pizzy.
  • Szparagi – grillowane lub gotowane na parze – wystarczy posypać solą, by zyskać prosty dodatek do obiadu lub kolacji.
  • Marchewki – w surówce czy sałatce mogą stanowić świetne danie na śniadanie, podwieczorek lub obiad. Doskonale smakują na surowo, gotowane i polane masłem z bułką tartą albo w sosach czy zupach.
  • Młode ziemniaki są bardzo pyszne. Wystarczy je upiec lub ugotować i podawać z masłem i solą.
  • Rabarbar doskonale smakuje na surowo zanurzony w cukrze, w kompocie lub jako dodatek do ciast i deserów.
  • Szpinak – dostarcza żelaza i składników odżywczych. Świetnie smakuje w sałatkach, jako dodatek do makaronów czy mięs.
  • Truskawki – to pyszne i soczyste owoce, które są przyjemną oznaką wiosny. Można je spożywać na surowo, w koktajlach, w ciastach, kompotach czy deserach.
  • Awokado jest skarbnicą NNKT i można z niego przygotować pyszne pasty do chleba.

wiosenna_dieta

Warto sięgać także po szczypiorek, koperek, natkę pietruszki czy szałwię i tymi ziołami przyprawiać wiosenne sałatki i potrawy. Najlepiej wybierać szeroką paletę barw i komponować z nich codzienne posiłki.