W sałatkach, deserach, winie lub zjadane samodzielnie. Winogrona to słodkie i smaczne owoce dostępne przez cały rok. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Dlaczego warto jeść winogrona? Poznaj ich właściwości dla zdrowia i urody.
Cenna dawka antyoksydantów
Winogrona dostarczają organizmowi, silnych przeciwutleniaczy – zawierają szeroki zakres fitoskładników, od karotenoidów po polifenole. Wykazują one właściwości przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływają na pracę serca. Jednym z silnych polifenoli o wyjątkowych właściwościach jest resweratrol, który neutralizuje działanie wolnych rodników, obniża ciśnienie krwi i odmładza organizm. Warto wspomnieć, że najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w nasionach i skórce owoców.
Odmładza i pielęgnuje skórę
Resweratrol odmładza skórę i przeciwdziała pojawianiu się problemów skórnych. Zmniejsza trądzik oraz inne problemy skórne.
Źródło potasu
Winogrona zawierają potas, który zapobiega nadmiarowi sodu w organizmie. Dieta o niskiej zawartości sodu i wysokiej zawartości potasu pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, a w efekcie dba o zdrowie serca.
Poprawiają wzrok
Owoce te chronią przed stresem oksydacyjnemu. Warto włączyć je do diety, ponieważ zmniejszają poziom białek zapalnych, a w efekcie chronią siatkówkę oka i wzmacniają wzrok.
Dbają o zdrowie mózgu
Według niektórych badań resweratrol pomaga zwiększyć przepływ krwi do mózgu, a w efekcie usprawnia jego reakcje. Dzięki temu może przeciwdziałać dolegliwościom związanym z mózgiem takim jak choroba Alzheimera.
Łagodzi stany zapalne
Warto włączyć winogrona do diety, ponieważ ze względu na działanie przeciwzapalne dba o zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpływa na organizm.
Lubisz jadać winogrono? Poznaj nasz winogronowy balsam do ust Vital Laura Conti.
Winogrona są nie tylko pyszne, ale też cenne dla naszego zdrowia i urody. Co roku robię sok z winogrona. Wraz z sokiem malinowym stanowi podstawę moich wakacyjnych przetworów. 😉 Tych owoców nie używam tylko w kuchni. Są świetnym dodatkiem moich domowych maseczek. Na przykład maseczka nawilżająca z rozgniecionych gron lub mieszanka tłustego kremu i świeżo wyciśniętego soku z winogrona. Bardzo proste i jakie skuteczne. Warto też pamiętać, że winogrona opóźniają procesy starzenia i redukują nadmierne wydzielanie sebum. Trzeba zatem szukać ich w składzie kosmetyków.
Winogrona lubię i jadam ale także w swojej pielęgnacji stosuję olej z pestek winogron. Stosuję go na twarz. Olej z pestek z winogron jest bardzo lekki i nie pozostawia tłustej powłoki na skórze. Jego potężna dawka witaminy E odżywia skórę, dobrze ją nawilża i przywraca zdrowy koloryt cery. Jak każdy olej z witaminą E, także i olej z pestek winogron ujędrnia skórę, można więc zaliczyć go do grupy substancji przeciwstarzeniowych. Mało tego − przy regularnym stosowaniu olej ten to prawdziwy magik w walce z cieniami pod oczami. Wystarczy, że każdego wieczora przed snem nałożysz delikatną warstwę oleju pod oczy, a po kilku tygodniach zobaczysz zdecydowane rozjaśnienie skóry pod oczami. Stosuję go także do olejowania włosów. Olej z pestek z winogron jest moim ulubionym. Jest lekki i dobrze wnika w strukturę włosa nie obciążając go nadmiernie. Warto dla zdrowia jeść winogrona, a olej z pestek winogron nakładać na twarz i włosy!
Winogrona ze swoimi właściwościami przeciwstarzeniowymi i regenerującymi mają duże zastosowanie w kosmetyce. Olej z pestek winogron i ekstrakt z winogron są częstym składnikiem kosmetyków. Bardzo lubię mój domowy peeling winogronowy. Wystarczy rozgnieść pół szklanki pestek z winogron, następnie dodać pół szklanki oleju z pestek winogron i pół szklanki cukru. Taki gruboziarnisty peeling świetnie złuszcza skórę, a przy okazji ją nawilża. Teraz mam zamiar wykorzystać olej z pestek winogron do pielęgnacji włosów. Jak widać winogrona to nie tylko przysmak w kuchni, ale też znakomity składnik kosmetyków. 🙂