Banany to owoce tropikalne, które są skarbnicą witaminy B6, witaminy C, błonnika pokarmowego i manganu. Poza tym nie zawierają tłuszczu i cholesterolu. Dlaczego warto je spożywać i w jaki sposób wpływają na nasze zdrowie? Kiedy warto sięgać po banany?
Zalety spożywania bananów
1. Są źródłem witaminy B6
Witamina B6 łatwo wchłania się do organizmu, a jest niezbędna, gdyż ułatwia produkcję czerwonych krwinek, bierze udział w metabolizmie aminokwasów, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto dba o zdrowie układu nerwowego i usuwa zbędne produkty przemiany materii z nerek i wątroby. Witamina B6 jest ważna również w diecie kobiet w ciąży, gdyż wpływa na rozwój dziecka.
2. Dostarczają witaminy C
Zazwyczaj nie kojarzymy bananów z witaminą C, a jeden średniej wielkości banan uzupełnia aż 10% zapotrzebowania na nią. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, chroni organizm przed uszkodzeniem komórek i tkanek. Bierze udział w produkcji kolagenu, a w efekcie dba o mocne kości i piękną skórę oraz wspiera pracę mózgu poprzez wytwarzanie serotoniny.
3. Zawiera mangan, który pozytywnie wpływa na kondycję skóry
Jeden średniej wielkości banan dostarcza około 13% dziennego zapotrzebowania na mangan. Pierwiastek ten aktywizuje syntezę kolagenu oraz chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
4. Źródło potasu cennego dla zdrowia serca i ciśnienia krwi
Średniej wielkości banan dostarcza około 320-400 mg potasu, a w efekcie zaspokaja około 10% dziennego zapotrzebowania na niego. Ten pierwiastek dba o zdrowie serca i reguluje ciśnienie krwi, ma także niską zawartość sodu.
5. Doskonałe na problemy jelitowe
Te tropikalne owoce nie tylko ułatwiają trawienie i łagodzą problemy żołądkowo-jelitowe takie jak zgaga czy zaparcia. Są cennym źródłem błonnika, który kontroluje poziom cukru we krwi, eliminuje tłuszcz i ułatwia wypróżnianie. Regularne spożywanie bananów wpływa na zdrowie jelit i chroni je przed wpływem szkodliwych bakterii. Dojrzałe banany zawierają skrobię, która po wniknięciu do jelita grubego pozostawia uczucie sytości na dłużej.
6. Są źródłem energii
Banany zawierają trzy naturalne cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę, dzięki czemu są doskonałym źródłem energii pozbawionym cholesterolu i tłuszczu. Warto je jadać na śniadanie i drugie śniadanie oraz jako przekąska po aktywności fizycznej.
A Ty lubisz zajadać banany?
Banany to jedne z moich ulubionych owoców. Aż miło się dowiedzieć, że mają tyle cennych właściwości. Pysznie smakują i dostarczają tyle witamin. Banany często są dodatkiem moich koktajli i przeróżnych ciast. Najbardziej lubię torcik z bananami w czekoladzie. Mogłabym go jeść codziennie. Banany też przydają mi się w mojej domowej pielęgnacji. Używam ich do maseczki. Rozgniatam banana widelcem, dodaję łyżkę jogurtu naturalnego oraz miód i maseczka gotowa. Dzięki niej skóra jest wygładzona, odżywiona i pełna blasku.
Maseczka z banana to jeden z najbardziej skutecznych kosmetyków naturalnych, który łatwo przygotować w domu. Pozytywnie wpływa na naszą cerę, rozjaśnia przebarwienia, odżywia i nawilża skórę. Banan zawiera szereg elementów, które pozytywnie działają na naszą skórę. Stosowanie kosmetyków z bananem, ale też jedzenie tego owocu, sprawia, że skóra wolniej się starzeje, jest nawilżona, nie pojawiają się na niej niedoskonałości. Banan zawiera witaminę A, E i B, których suplementacja jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszej skóry. Witamina A eliminuje przebarwienia, witamina B rozjaśnia cerę i opóźnia procesy starzenia skóry, a witamina E zabezpiecza skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Polecam maseczkę z banana, jogurtu naturalnego i soku pomarańczowego.
Taka maseczka z banana ma właściwości odmładzające. Wystarczy rozgnieść banana, dodać do niego łyżeczkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego). Maseczkę nakładamy na 15 minut, a następnie zmywamy letnią wodą. Taka maseczka z banana niewiele kosztuje, a daje świetne efekty. Polecam 🙂