Aromatyczne, soczyste, czerwone truskawki. Przed nami najsmaczniejszy sezon w roku. Czy wiesz, że dlaczego warto włączyć truskawki do swojej diety? Nie? Chętnie podpowiemy! Poznaj zalety spożywania truskawek.
Słodkie i soczyste truskawki dostarczają naszemu organizmowi mnóstwa przeciwutleniaczy, błonnika czy witaminy C. Dzięki temu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i urodę.
Wzmacniają odporność organizmu
Jedna porcja truskawek dostarcza 150% dziennej dawki witaminy C. Jest ona niezbędna, aby wspomóc organizm w zwalczaniu infekcji, przeziębienia i grypy. Poza tym witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni organizm przed wczesnym starzeniem, a komórki DNA przed uszkodzeniami.
Obniżają ciśnienie krwi
Truskawki są doskonałym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i chroni przed występowaniem chorób sercowo-naczyniowych.
Odmładzają organizm
Wolne rodniki wywołują zapalenia w organizmie. W rezultacie stawy nie działają tak, jak powinny, a szkodliwe toksyny gromadząc się w nim, powodują różnorodne dolegliwości. Antyoksydanty znajdujące się w truskawkach usuwają toksyny i zanieczyszczenia z organizmu oraz neutralizują stany zapalne.
Chronią przed chorobami nowotworowymi
Wyjątkowe składniki znajdujące się w truskawkach takie jak flawonoidy chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i chorobami nowotworowymi.
Wzmacniają wzrok
Zawartość flawonoidów w truskawkach zmniejsza ryzyko zaburzeń widzenia związanych z wiekiem takich jak zwyrodnienie plamki żółtej. Przeciwutleniacze wychwytują wolne rodniki, chroniąc przed uszkadzaniem wzroku.
Regulują poziom cukru we krwi
Truskawki mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powodują ekstremalnych skoków poziomu cukru we krwi zaraz po ich spożyciu. Dostarczają błonnik, który reguluje poziom glukozy we krwi. Warto włączyć te owoce do zrównoważonej diety, by zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy lub zmniejszyć jej objawy.
Pozytywnie wpływają na skórę
Witamina C znajdująca się w truskawkach jest wykorzystywana przez organizm do produkcji kolagenu – białka niezbędnego dla zdrowia skóry. Dzięki temu czyni ją miękką, gładką i sprężystą oraz naprawia uszkodzone komórki skóry. Poza tym witamina C wymiata wolne rodniki, a w ten sposób chroni przed wczesnym starzeniem i rozwojem chorób.
A Ty lubisz jeść truskawki?
Truskawki są okresowym rarytasem, na który czekam cały rok. Mają one wiele witamin, przez co dobrze wpływają na zdrowie i samopoczucie, także zajadam się nimi 🙂 Truskawki kuszą swoim zapachem i słodkim smakiem. Mają wiele właściwości – poprawiają nie tylko zdrowie, ale także urodę. Truskawki od wielu lat wykorzystywane są kosmetyce. Mają właściwości odżywcze, ściągające skórę oraz zapobiegające powstawaniu zmarszczek. Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom chronią cerę przed uszkodzeniami. Idealnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej oraz z przebarwieniami. Odświeżają cerę i zapobiegają wypadaniu włosów. Wykorzystuje się je także przy produkcji kosmetyków do opalania, ponieważ chronią przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. Warto jeść truskawki 🙂
Truskawki to moje ulubione wakacyjne owoce. Uwielbiam wszystko co jest truskawkowe: ciasta, lody i kosmetyki. Gdy tylko pojawiają się świeże truskawki to znak, że nadchodzi upragnione lato. Uśmiech sam pojawia się na twarzy 🙂 Nie dość, że są pyszne to jeszcze mają taki dobry wpływ na nasze zdrowie. Nic tylko trzeba zajadać te owoce.
Do truskawek nikt nie musi mnie przekonywać :). Uwielbiam je tak jak wszystkie inne sezonowe owoce. Wykorzystuję je nie tylko w kuchni, ale też jako dodatek do domowych maseczek. Ich cenne właściwości sprawiają, że chce się je jeść garściami. Zamiast sięgać po suplementy można w łatwy i przyjemny sposób dostarczyć organizmowi witaminy poprzez pyszne owoce. Takie rozwiązania lubię najbardziej. 🙂